Deepdive Wijn Training

Training en Coaching op niveau – Op naar ” the next level”

Kies voor een wijncursus met diepgang. Vanuit verschillende perspectieven kan je aanhaken: Wijnstijlen, Geografisch of via Workshops.
Leer het op de voor jou best passende manier.

Deepdive Wijn Trainingen bij Vino Positivo, dat staat garant voor:

 • een enthousiaste, onafhankelijke en ervaren sommelier
 • “to the point” – uitgewerkte sessies
 • een perfect evenwicht theorie – praktijk
 • aangepast cursusmateriaal per topic
 • didactisch materiaal (aroma’s, hulpmiddelen, visuele one pagers, … )
 • veel interactie en ruimte voor jouw vragen
 • telkens degustatie van 8 wijnen in functie van het thema
 • géén wijnverkoop
Wijnstijlen
Geografisch
Workshops

1. Productietechnieken en hun impact

Wijn maken evolueert. Gelukkig maar. Er wordt in het reguliere productie- proces gebruik gemaakt van allerlei (oude en nieuwe) technieken. We leggen graag uit hoe dit kan en zo ervaar je de impact van elke techniek op de wijn (visueel, geur, aroma’s en kenmerken).

2. Wijnstijlen onderscheiden

Niet alle wijn is over één kam te scheren. Goed nieuws natuurlijk. Maak kennis met de verschillende wijnstijlen, leer ze te begrijpen en te herkennen. Op basis hiervan ga je je wijnkelder op jouw smaak en persoonlijke voorkeur aanvullen. Zalig.

3. De belangrijkste druiven: Cépage Top 20

Zoveel soorten druiven met hun eigen karakter en aroma’s. We ontleden eerst de allergrootsten. Eens we die onder de knie hebben, begrijpen we de druif als product beter en kunnen we ons nadien verdiepen in de andere.

4. Classificatie van wijnen (focus Europa)

Cruciaal en zeer waardevol dit goed te begrijpen, zo kan je wijnen met kennis van zaken selecteren. Wijnproducenten wijken graag af van de lokale voorschriften om verrassend uit de hoek te komen. Ontdek het, een must en “eye-opener” voor de ware liefhebber.

5. De belangrijkste druiven: Cépage Top 21 – 50

Druivensoorten waarvan je vast al ooit gehoord hebt, we geven ze een gezicht. We leren de kenmerken per druif te begrijpen zodat je zelf aan de slag kan op een gestructureerde manier. Het overzicht wordt je aangeboden in een handig schema. Go for it.

6. De belangrijkste druiven: Cépage Top 51 – 100

Maak kennis met het brede gamma “cépages”, hun kenmerken en tot welke wijnstijl ze behoren. We ontdekken verrassende aroma’s. Na deze sessie ga je gegarandeerd met interesse naar die “andere” wijnen zoeken. Je reeks favoriete wijnen wordt uitgebreid.

1. De belangrijkste wijnlanden Global (Europa)

Ga mee op Europese Tour, leer elk wijnland eerst globaal kennen op een gestructureerde manier. Je waant je helemaal in het beloofde land bij het bestuderen van haar wijn, terroir en klimaat. Wedden dat je nadien je kennis wil uitdiepen naar de wijnregio’s?

2. Belangrijke wijnregio’s Deepdive (Europa)

Met de deepdive dringen we telkens door tot het hart van de wijnregio, we maken kennis met de lokale filosofie en hoe ze dit vertalen naar hun wijnen. We geven de specifieke wijnen uit de betrokken regio een forum en nemen de proef op de som!

3. Belangrijke wijnlanden Global (buiten Europa)

Nieuwe wereldwijnen, ook hier zijn er parels, verrassingen en middelmaat. We nemen je mee op eerste verkenning per land zodat je snel mee bent met de trends. Verwacht specifieke invloeden van klimaat, terroir en productie-technieken.

4. Belangrijke wijnregio’s Deepdive (buiten Europa)

In deze deepdives behandelen we de lokale nieuwe wereldwijnen met respect. We ontleden hun terroir & productieproces en checken wat dit betekent voor aroma’s en wijnkenmerken. Verwacht grote en kleine verrassingen.

1. Hoe word ik Professional of blijf ik Amateur?

De basisbegrippen en -gebruiken uit de wijnwereld met een knipoog. Verrassend, leerrijk en … ambiance verzekerd.

2. Wijn terminologie

Zorg dat je kan meepraten aan tafel. Maak indruk met je onderbouwde “to the point” kennis.

3. Wijnaroma’s ontdekken: je neus op de feiten

Ervaar de verschillende dimensies van aroma’s in groep. Verbazend hoe breed het gamma is. Hierin wil je je thuisvoelen zodat je zelf aan de slag kan. We beginnen eraan.

4. Foodpairing: de basis

Hoe werken kok en sommelier samen? We willen allemaal weten hoe het er aan toe gaat achter de schermen in het restaurant. Hoe ontstaat er chemie tussen menu en wijnkelder?

5. Foodpairing: enkele verrassende experimenten

Ervaar de impact van voeding op de smaak van de wijn. Hoe zorg je voor synergie en hoe kan je je publiek verrassen. We experimenteren en zoeken uit met welke effecten we best rekening houden. Straffe kost.

6. Foodpairing: leer passende wijnen zoeken

De klassieker: ontdek passende wijnen voor jouw favoriete gerechten. Waarmee houden we best rekening en hoe kunnen we buiten de lijntjes kleuren. Zoek mee en vind het antwoord op deze meest gestelde vraag.

Praktisch:

 • 5 à 12 personen per sessie (*)
 • duurtijd sessie: 2,5 à 3 uur
 • op locatie gekozen door de deelnemers

Tarief per sessie:

 • Kostprijs: 200 euro
 • Didactisch materiaal/Print outs: 30 euro
 • Budget voor de 8 wijnen: vanaf 100 euro per sessie, af te spreken
 • Verplaatsingskosten: 0,35 euro/km (indien meer dan 10 km buiten Nijlen)
 • Glazenservice (op aanvraag): 30 euro (3 glazen per persoon)

Op alle bovenstaande tarieven wordt telkens 21% BTW aangerekend. Opmaak factuur mogelijk.

(*) Wens je een sessie voor een grotere groep? Neem dan contact met me op. Wil je individueel meedoen? Kijk dan naar onze centraal georganiseerde trainingen.

Meer informatie

Ben je er nog niet helemaal uit? Lees dan zeker deze pagina voor meer informatie over onze trainingen.

Aanvraag training

Vul onderstaand formulier in om onze Basisc Wijn Trainingen aan te vragen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om verder af te spreken.

Inschrijving Deepdive Wijn Training
Welke Wijnstijlen wil je graag ontdekken?
Welke Regio's wil je graag ontdekken?
Welke Workshop wil je volgen?
Keuze wijnassortiment