Leer een wijn “lezen”, begrijpen en beoordelen. Ervaar zelf hoe aroma’s en wijnkenmerken jouw smaak beïnvloeden.
Beleef het samen met andere super-geïnteresseerde deelnemers. Een enthousiaste, onafhankelijke sommelier maakt jouw wijn-mondig in 4 sessies. Zowel voor beginners als geëvolueerde wijnliefhebbers
De basistraining is de perfecte eerste stap om de wijnwereld te ontdekken. Je leert niet alleen alle basisprincipes, maar ook hoe je jouw eigen smaakpatroon kan linken aan verschillende wijnen.
Na deze training kan je zelfstandig op ontdekking in de wijnwereld en zelfs je eigen wijnkelder samenstellen.
Sessie 1 - Wijnaroma's, vertaling naar neus en mond
Werking van geur en aroma’s (retronasaal). Maak kennis met de aromafamilies en hoe je ze kan ontdekken in een glas wijn (primair, secundair en tertiair). Ervaar hoe je aroma’s optimaal oproept en welke informatie je dit biedt. Een boeiende start.
Leer wijninfo afleiden met het oog. Wijn visueel tezamen met aroma’s geeft al ca. 70% van de informatie over de wijn. We leren je ogen optimaal gebruiken om de wijn te “lezen”. En daarna proeven we hem. Beloofd!
We ontdekken de impact van deze kenmerken op de kwaliteit van de wijn. We experimenteren en begrijpen waarom de juiste verhouding belangrijk is. En we zoeken uit wat “een evenwichtige wijn” voor jou betekent.
Sessie 4 - Proeftechniek & proefnotities leren maken
Leer je smaak kanaliseren en beoordelen. Alles uit de Basics komt samen, we kunnen alle basisbegrippen toepassen. Je leert je eigen proefnotities maken op een gestructureerde manier en je weet hoe een wijn te scoren. Je bent nu “wijn-mondig”.